Web i na mobilu

Dnes už více jak polovina návštěvníků vašeho webu prohlíží jeho stránky na mobilu. Web musí být responzivní, tzn. musí mít upravený obsah pro zobrazení na mobilu.

Webové stránky

Moderní webové stránky s administrací pro editaci obsahu.

Eshopy

Tvorba moderních eshopů na míru, které skvěle prodávají.

Aplikace

Mobilní a webové aplikace na míru podle požadavků klienta.

Nezávazná poptávka

Máte zájem s námi spolupracovat? Ozvěte se nám!

Jak velké obrázky dávat na web?

Jednou z věcí, na které si musíte dát pozor při tvorbě nebo správě obsahu webu je velikost přiložených obrázků. V rámci tvorby webové stránky jako takové si asi tvůrce velikosti obrázků a fotografií pohlídá. Kde ale vzniká následně problém je správa dalšího obsahu webu. Takže jakmile začne klient doplňovat obsah, tvořit novinky a informovat o svých akcích, najednou se pravidla v rámci velikosti používaných obrázků a fotografií tak nějak zapomenou dodržovat. Může to být i tím, že tyto informace začne na web psát více pracovníků firmy, kteří ani nemuseli být proškoleni nebo si to už ze zaškolení nepamatují.

Pozor na datovou velikost


Pokud se na webu začnou objevovat fotografie, které někdo v dobré víře nahraje na web z mobilu a tyto jsou veliké nejen rozměrem, ale i datově, nastává problém.

Někdy si dokonce ani administrátor webu neuvědomí, že fotografii zmenšenou z šířky 2000px na 800px musí také kontrolovat v rámci její datové velikosti. 12MB obrázek se může sice změnou rozměru zmenšít datově na 1MB, ale i tak je pro použití na webu příliš veliký.

Zprvu se nic zásadního neděje, ale postupem času, kdy se takových obrázků na webu objeví stále více, začnou se webové stránky načítat znatelně pomaleji. Ano záleží i na nastavení dalších funkcí redakčního systému, ale v praxi to vidíme denně.

No a jakmile to zjistí Google, tak začne takovou stránku penalizovat pro její pomalost zobrazení pro návštěvníky. Následně se začnete propadat ve stránkách vyhledávání, a to rozhodně nechcete.

Automatické zmenšení fotek a obrázků


Dávejte si proto pozor na to, jaké fotografie a hlavně jak veliké fotografie dáváte na svůj web. Existují dnes v rámci některých redakčních systémů automatické funkce, které umí fotografie změnšovat rozměrově i datově už při jejich nahrávání na web. Zde máte většinou vyhráno, protože i když zapomenete fotografii a její velikosti řešit, redakční systém webu to udělá za vás.


Web7-System má chytrý editor fotografií

Web7-System nabízí jako komplexní služba v rámci svého redakčního systému s chytrým editorem i funkce automatického zmenšení rozměru i datové velikosti a navíc i photoeditor pro práci s fotografií jako součást chytrého editoru. No prostě nádhera!

Jde to i bez chytrého editoru


Pokud nemáte redakční systém s chytrým editorem, musíte se ale spolehnout na sebe. Ti zkušenější už asi ve svém počítačí používají nějaký grafický editor, který umí zmenšovat fotografie rozměrově i datově. Některé z nich umí takové změny provádět i na více fotografiích najednou, což ulehčí zásadním způsobem práci.

Jestliže nemáte grafický editor a ani váš chytrý telefon neumí úpravu fotografie udělat, můžete využít některou z online aplikací na webu. Můžete se podívat na online editor fotografií PIXLR , který nabízí všechny potřebné funkce pro úpravu obrázků nebo FOTOFLEXER , který je o něco jednodušší, ale funkce které potřebujeme pro úpravu velikosti obsahuje také.

Výhodou je, že tyto systémy lze užívat i v provedení zdarma, a to přímo na internetu bez nutnosti jejich instalace do počítače.

Formát WebP


Jednou z moderních možností jak upravit velikost fotografie do použitelné datové velikosti je převod jeho  formátu do WebP, který vyvynul Google jako formát obrázků pro web.

 WebP je moderní obrazový formát, který poskytuje vynikající bezeztrátovou i ztrátovou kompresi obrázků na webu. Pomocí formátu WebP můžete vytvářet menší a bohatší obrázky, které svou malou datovou velikostí zrychlují zobrazení webových stránek. 

Bezeztrátové obrázky formátu WebP mají ve srovnání s formátem PNG o 26 % menší velikost. Ztrátové obrázky WebP jsou o 25-34 % menší než srovnatelné obrázky formátu JPEG při podobném indexu kvality. Užitím tohoto formátu tedy můžete také zásadně upravit fotografie pro váš web.

Některé redakční systémy umí dokonce převést všechny obrázky do formátu WebP nebo si můžete vybrat jen konkrétní. Pokud využíváte pro váš web redakční systém Joomla!, podívejte se na Joomla plugin W7 WebP, který vám umožní převést fotografie webu do formátu WebP.

Web7-System umí převádět foto do WebP

Web7-System obsahuje i funkce automatického převodu všech nebo jen vybraných fotografií do formátu Google WebP, a tím zrychlení webu.

Pokud tedy máte problém s rychlostí vašeho webu, může být jednou z nejběžnějších příčin velikost používaných fotografií a obrázků. Pokud se chcete dozvědět více, můžete si váš web nechat změřit online na stránce https://pagespeed.web.dev a dozvědět se i více možných problémů.