Web i na mobilu

Dnes už více jak polovina návštěvníků vašeho webu prohlíží jeho stránky na mobilu. Web musí být responzivní, tzn. musí mít upravený obsah pro zobrazení na mobilu.

Webové stránky

Moderní webové stránky s administrací pro editaci obsahu.

Eshopy

Tvorba moderních eshopů na míru, které skvěle prodávají.

Aplikace

Mobilní a webové aplikace na míru podle požadavků klienta.

Nezávazná poptávka

Máte zájem s námi spolupracovat? Ozvěte se nám!

Jak propagovat e-shop: Efektivní strategie pro růst online obchodu

Úvod

S rostoucím významem online nákupů a konkurencí v e-commerce prostoru je propagace e-shopu klíčovým faktorem pro dosažení úspěchu. V tomto článku se zaměříme na strategie a tipy, jak efektivně propagovat váš e-shop a přilákat více zákazníků. Využijeme naše znalosti z oblasti e-commerce a digital marketingu, abychom vám poskytli cenné rady pro růst vašeho online podnikání.


1. Vytvořte si silnou online přítomnost


Optimalizujte váš e-shop pro vyhledávače (SEO):

Důkladná analýza klíčových slov, optimalizace obsahu a technických aspektů webu pomůže zlepšit vaše pozice ve výsledcích vyhledávání.

Umístit se na předních příčkách vyhledávání je skvělý způsob, jak se ukázat zákazníkům, kteří vás dosud neznali a zároveň poptávají vámi nabízené zboží. SEO je metoda s vysokou mírou návratnosti investice, jelikož umístění v SERPu (stránce s výsledky vyhledávání) nelze koupit. A protože vyhledávače řadí výsledky na základě kvality a přínosu jejich obsahu, stoupne také vaše důvěryhodnost v očích zákazníků oproti placeným reklamám.

Zaměřte se na vyhledávací fráze, které jsou relevantní k vámi nabízenému zboží, mají vysoký objem vyhledávání a zároveň na ně necílí velké množství vašich konkurentů.


Sociální média:

Založte profily na relevantních sociálních sítích a pravidelně zveřejňujte obsah spojený s vašimi produkty a zákazníky.

V dnešní době používá sociální sítě drtivá většina všech nakupujících. To z nich dělá ideální prostředek ke komunikaci s vašimi zákazníky. Nezaměřujte se ale pouze na propagaci vašich produktů. Zhruba 80 % vašeho obsahu by měly tvořit příspěvky, které jsou informativní, poučné, zábavné nebo zajímavé pro zákazníka jiným způsobem. Zbylých 20 % vyhraďte k prezentaci vámi nabízeného zboží.

Výběr sociální sitě, na kterou se primárně zaměřit, se odvíjí od vaší cílové skupiny.


2. Obsah je král


Blogování:

Vytvořte blog na vašem e-shopu a pravidelně publikujte informační a zajímavý obsah spojený s vaším oborem. To dá vašim zákazníkům důvod navštivovat váš web, ikdyž zrovna nemají v plánu nakupovat a tím si tvoříte loajální síť zákazníků. Zároveň jsou články na vašem blogu skvělým způsobem, jak se umístit ve výsledcích vyhledávání, tedy blogování má přímou návaznost na již zmíněné SEO.


Video obsah:

Vytvořte video recenze produktů, návody na použití a další videa, která osloví vaši cílovou skupinu. Oproti prostým popisům produktů má video obsah větší potenciál zaujmout vašeho potenciálního zákazníka a více mu přiblížit funkce daného produktu.


3. Email marketing


Získávejte emailové adresy:

Nabídněte návštěvníkům vašeho e-shopu slevu nebo bonus ve výměně za jejich emailovou adresu. To vám umožní pravidelně komunikovat se zákazníky.

S pevnou základnou zákazníků můžete lépe předvídat dopad vašich newsletterových kampaní.


Personalizované emaily:

Posílejte personalizované nabídky, doporučení produktů a upozornění na slevy. Personalizace zvyšuje pravděpodobnost konverze a zároveň snižuje pravděpodobnost, že vás příjemce zařadí mezi spam, jelikož mu posíláte obsah šitý na míru.


4. Sociální důvěra


Recenze a hodnocení:

Získávejte recenze od spokojených zákazníků a zobrazujte je na vašem e-shopu. To zvyšuje důvěru nových zákazníků a může jít o kritický faktor při jejich rozhodování, zda nakoupí u vás či u konkurence.

Důležité jsou také recenze produktů. Prodej přes internet může být problematický z toho hlediska, že zákazník nemá šanci si produkt fyzicky "osahat". Recenze produktu od vašich zákazníků mu pomohou lépe ilustrovat vlastnosti, funkčnost a kvalitu z pohledu zákazníka.


Reference a doporučení:

Podělte se o pozitivní zkušenosti vašich zákazníků na sociálních sítích a žádejte je, aby doporučili váš e-shop svým přátelům a rodině. Doporučení od jiných zákazníků bude vždy relevantnější, než vaše vlastní prezentace. O to víc, pokud se jedná o osoby blízké potenciálnímu zákazníkovi.


5. Reklama a PPC kampaně


Google Ads a Sklik:

Vytvořte placené reklamní kampaně na Google a Seznam.cz, abyste se dostali na vrchol výsledků vyhledávání pro klíčová slova spojená s vašimi produkty. Výhodou PPC reklam je, že se dostanete na vrchol výsledků vyhledávání bez větší námahy. I to má však své úskalí. Prvním je fakt, že za reklamy musíte platit a tudíž je třeba důkladně měřit konverze plynoucí z jednotlivých kampaní. Druhým je to, že se v závislosti na rozpočtu vaší kampaně zobrazujete omezenému množství potenciálních zákazníků.


Facebook a Instagram reklamy:

Využijte cílené reklamní kampaně na sociálních sítích, abyste oslovili konkrétní cílovou skupinu. Oproti reklamám ve vyhledávačích dokáží algoritmy sociálních síti efektivněji cílit na vaši cílovou skupinu, jelikož na sociálních sítích uživatelé více sdílí své zájmy a preference.


6. Partnerství a spolupráce


Affiliate marketing:

Vytvořte program pro affiliate partnery, kteří budou propagovat váš e-shop a dostávat provize za každý úspěšný prodej.


Spolupráce s influencery:

Oslovte influencery v oboru, kteří mohou propagovat vaše produkty mezi svými sledujícími.


7. Analyzujte a optimalizujte

Pravidelně sledujte výsledky vaší propagace a analyzujte data. Identifikujte úspěšné strategie a ty, které nepřinášejí očekávané výsledky.

Optimalizujte své marketingové kampaně na základě analýzy dat a mějte flexibilitu měnit své postupy podle potřeby.

Nejpoužívanějším nástrojem analýzy v oblasti ecommerce v současné době je Google Analytics. Ani ten ale není všemocný, proto dobře promyslete, které oblasti svého podnikání potřebujete analyzovat a investujte do těch nástrojů, které vám přinesou skutečný užitek.


Závěr

Propagace e-shopu vyžaduje systematický a dlouhodobý přístup. S využitím těchto strategií a tipů můžete zvýšit povědomí o vašem e-shopu, získat více zákazníků a dosáhnout růstu online obchodu. Nezapomeňte však, že propagace není jednorázová záležitost - stále se učte, adaptujte a zkoušejte nové přístupy, abyste udrželi svůj e-shop na špičce konkurence.